Het nut van ziek zijn

Niemand wil ziek zijn. En toch gebeurt het. Het overkomt ons allemaal. Van een griepje tot een totale knock-out. Wat als het meer is dan een griepje? In veel gevallen heeft je lichaam dan iets te zeggen.
Misschien is je lichaam wel heel moe, heeft het veel stress, of wordt het verkeerd gebruikt. Ons lichaam is net een auto. Zolang je ervoor zorgt en er  benzine in gooit en niet overbelast kan het lang aan. Maar…..
We vragen vaak te veel, luisteren niet naar eerste klachten en beseffen niet het gevolg van ons psychisch welzijn op ons lichamelijk welzijn.
En nu dan? Weer een zere rug? Stijve nek? Darmklachten? Oververmoeid? Etc.
Zie het als een kans. Een kans om dat te veranderen in je leven wat niet goed voor je is. Niet goed voor je geest en daardoor niet goed voor je lichaam. Ga op zoek naar de oorzaak van je kwaal. Waarom loop je alweer bij een fysiotherapeut of heb je die antidepressiva nodig? Zie het als een kans om afscheid te nemen van datgene wat je lichamelijk beperkt. Afscheid nemen van verplichtingen die enkel voelen als moeten en niet als willen. Afscheid van gewoontes die je hinderen.
Grijp deze kans om te bepalen wat je werkelijk wil in jouw leven. Durf groot te dromen. Alleen grote dromen zijn de moeite waard om energie in te steken. Denk hierbij in mogelijkheden. Zoek je kracht en gebruik deze om je acties te plannen. Zoek hierbij ook hulp in je omgeving of een professional. Vraag waar je krachten liggen, wat je kwaliteiten zijn. Vandaag is hiervoor de beste dag.

Iwen Bruijn